BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, February 14, 2012

Peranan Suami Ketika Isteri Hamil

Helo si gojes dan si hensem!

Mengkome jenguk blog gadis yg tengah mengandong... (gadis ke??)
Haruslah mengkome dapat tips2 pasal org mengandong... thee..hee..hee...


Cakap byk tak gune..
Jom cekidaut!

TRIMESTER PERTAMA


Ketika hamil, terdapat byk perubahan berlaku kpd tubuh ister dan paling menonjol adalah perubahan emosinya..selain dari PEROTNYE... Sebabnye, kadar estrogen dan progesterone dalam tubuhnye berubah dan ini tak menghairaikan kenapa mood wanita mengandong sering berubah-ubah. Selalu marah2, cepat naik angin, kejap sedih, kejap hepi..bla..bla... (wanita mengandong lain. bukan aku. aku baek. lallala...)

Jadi, sebagai suami, mengkome kena pandai main peranan.

Perkara yang dialami pasangan


* Sering mual dan muntah terutama diwaktu pagi ( morning sickness )~ Alhamdulilah, utk pregnant kali ni, aku bebas dr mende alah ni (:
* Cepat penat dan mudah mengantuk ~ Tak mengandong pn ade penyakit ni..cne??
* Mungkin tiba-tiba meminta atau menginginkan sesuatu yg aneh misalnya makan mi goreng mamak yg misai tebal tu pukul 3 pagi. Kalo mamak lain yg goreng, tamo! Nak mamak tu jugak! ~ Jgn diikotkan sgt kadang2...mengade je lebih. Tp kalo aku yg mintak, bukan mengade...mmg betol2 diperlukan. lalala...
* Emosinya cepat berubah,menangis dan berasa tertekan tanpa sebab yang jelas. ~ Haha. Tepat sekali! Paling jitu, kejap2 nk nangis. Dengar cite tak best kt radio pn nk touching. tah pape.

Perkara yang boleh suami lakukan
-

* Buatkan isteri mengkome tenang..rehat dan tido secukupnye. Contoh, usap lembut kepala. (Kepala isteri. bkn kepala mengkome)
* Bersiap sedia dgn permintaan pelik bini2 mengkome... Kalo mintak tgh malam pun, pi la beli sat. Kang meleleh lak air liur anak2 mengkome.
* Bawak besembang dgn baby kt dlm prot tu... belaian dan komunikasi blh merangsang minda baby katenye..
* Bagi EXTRA belaian dan perhatian kt bini mengkome tu...Katenye mase mengandong, si wanita mengandong ni nk perhatian lebih daripada biasa....org kate..bkn aku kate!


TRIMESTER KEDUA


Trimester ni, biasenye da boleh rase baby kicking. Itulah antara nikmat mengandong yg perempuan lain tak rase. So, mengkome yg diberi peluang utk mengandong tu, bersyukurlah!

Perkara yang dialami pasangan


* Emosi semakin ok. Morning sickness pun da tak bpe nk ade..
* Macam aku ckp kt ats tadi, da blh rase gerakan baby (:
* Merasa selesa dengan keadaanya sehingga timbul keinginan menikmati hubungan intim ~ ini aku copy paste je..bkn aku kate ye.

Perkara yang boleh suami lakukan


* Cube memahami isteri. Tambah pulak isteri bekerja. Dah la penat dgn keje... balik keje nk buat keje rumah. nk layan ank lg, laki lg... ~ eh, mcm luahan perasaan kt Remy Alan lak ;p
* Seboleh mungkin, teman isteri setiap kali check-up ~ Mase pregnant Adam dulu, aku pegi check-up sorg2 sbb PJJ. Skang ni, dapat la Remy Alan teman. Tp kadang2 aku lg suke berdikari. Tak susahkan sesape. huhuuu
* Ajaklah dia kembali menikmati hubungan intim ~ Ini pun aku copy paste!


TRIMESTER KETIGA


Perkara yang dialami oleh isteri


* Berdasarkan pengalaman aku, kalo da masuk 28wks, biasanye perasaan takot tu datang secara rela hati. Ko tak payah nk pakse2 perasaan tu datang. Aku yg da mengandong kali ke2 ni pun ade rase takot lg. Maklum, sakit dlu takleh lupe lg...huhu.
* Rase rendah diri..Perot da makin besor...Rase mcm penampilan da tak menarik! ~ Stended. Aku pn rase yg same. Tp mase Adam, lg trok. Sampai rase down gile! Malu nk jumpe kawan2. T_T Cume kali ni, rase confident gojes sket. Walopun prot nan hado...besor gile kt dpn!
* Selalu komplen sakit pinggang, sakit kaki, sakit badan, sakit kepala, sakit dada, sakit hati..bla..bla..bla... ~ ok. itu aku. titik.
* Mengeluh sbb susah nk tdo... sbb bb da makin besar. Perot da makin berat. Cube kalo mengkome tdo mlm kang, ikat prot tu dgn 1 batu bata. 1 je sudah. tak payah byk2. Ce korg rase...blh tdo sambil bedengkur ke tak. Tu blom "batu bata" tu menggeletek prot korang dari dlm lg.

Perkara yang boleh suami lakukan

* Tenangkan isteri untuk hilangkan rase cemas, takut bersalin. Alih perhatian dorg dengan mengajak menshopping barang baby. ~ aku suke la sape yg bg tips cmni. haha... Kalo time tu tgh sakit kaki pun, aku sanggup!
* Tolong ringankan beban isteri...Tolong buat keje rumah, tolong urut...
* Walopun isteri mengkome dah macam dipam2, puji je la dia cantik.. Gojes macam Angelina Jolie. Pompuan kan blh cair dgn kate2...walopun hakikatnye bini2 mengkome dah mcm Syanie.

Ops, harus diingat! Keadaan/Pengalaman mengandong setiap wanita berbeza2...Walaupun wanita yg same tapi kandungan berikutnye. Pun berbeza. Macam aku. Mase mengandung Adam dulu, jangankan serik ngn bersalin. Mengandung pun aku serik!

Punye la terseksa...alah sampai bulan ke4. Tp mengandung kali ni, sikit alah pn tade. Cume penat tu biasela.. Bengkak kaki pn tak. Alhamdulilah. Semoga dipermudahkan bersalin jugak. Amin.

Pst, kawan2, agk2 boy ke girl eh?
Kalau tanye aku, aku nak INTAN Jr pulak! :)
Semoga Allah memakbulkan doa aku. Amin.



Thank you for reading!

2 comments:

SweetLikeWhat said...

info sgt berguna..cite ler pengalaman bersalin adam pulak...hehehehe..

Fatimah Bt Tony said...

info yg menarik. Terima kasih untuk perkongsian ini.