BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, March 18, 2011

Cerita Berdarah di Bulan MAC

Assalamualaikum!

Entry kali ni dalam mode SEDIH.
Utk pengetahuan korg sume, semalam 17 Mac 2011 genapla 11 tahun abang keenam aku, SHAHRUL RIZAL pergi meninggalkan kami sekeluarga.


Walopun da 11 tahun tragedi berdarah tu, tapi bende ni masih melekat dlm memori aku.
Tahun 2000, mase tu aku form 2.
Mase ni umat Islam tengah sebok masak utk sambut Hari Raya Aidil Adha..
Termasuk mak aku.
Biasenye, kalo raye (Haji or Puasa), Abg Jal yg akan sebok buat lemang.


Aku ingat lg ...........


15/3/2000

Tengahari tu, aku baru blk sekolah.
Sikit lg nk sampai gate rumah, aku nmpk abg no5 aku, Abg Own keluar naik moto dalam keadaan tergesa-gesa.
Sedikit pelik dlm hati ni.
Aku tak amek pot sgt, tros masuk umah.
Kt dapur, tgk mak tgh sebok masak rendang.

M : Abg Jal eksiden.
IS : Oyeke. Tak terok kot.
M : Ntah. mak pn tatau. Abg Own baru nk g tgk.

Aku ckp cmtu sbb mmg tak tepikir lgsg mende buruk akan jd kt family ktorg.
Petang sikit dlm pukul 3 cmtu, kakak aku balik dari UUM.
Bile mak aku bitau kt de Abg Jal eksiden, tros de ajak mak aku pegi hospital naik teksi.
Mase tu abah tade. keje.
Kebetulan mase tu, mak aku mengasuh budak nama Ikhwan.
Mase tu Ikhwan baru 3thn kalo tak silap.
So, aku tak blh ikut.
Tepakse tgu mak Ikhwan balik sekolah pukul 6.

Sepanjang kt rumah, aku da tak sedap hati.
Susah hati sgt sbb adk bradik aku lgsg tak inform sl pekembangan abg aku.
Lepas je mak Ikhwan amek de,hati aku ni makin melonjak2 nk pegi hospital.
Kebetulan jiran aku ade beli lemang dari mak aku.
So, berbekalkan duet lemang tu, aku nekad nk pegi hospital.
Aku siap2, pegi tunggu cab.

Tengah tunggu cab tu, mak aku + kakak aku balik dgn Abg aku yg no3, Abg Man.
Dorg bwk aku blk.
Dorg ckp, mak pn tak sempat tgk sbb Abg Jal kt dlm Bilik Bedah lg.
Aku menangis sbb sedih sgt.

Maghrib tu, gf Abg Jal, Kak Ainul cl.

KA : Helo, ijal ade?
IS : Abg Jal tade. De kt hospital. de eksiden.
KA : Trok ke Su?
IS : Ntahla kak. Su pn tak tgk lg.

Tak lme pstu, Abg Man nk pegi hospital lg.
De ajak aku.
Sebelum pegi, de pesan "Su jgn tekejut kalau tgk Abg Jal nt".
Aku da tak sedap hati.

Sampai je kt wad ICU tu, aku tgk, abg no4 aku, Abg Lim n Abg no8, Abg Chik dah ade kt situ.
Abg Man kate, nk masuk blh. tp tgk dr jao.
Sbb dokter tgh masukkan darah.
OK!

Dari jauh aku tgk dokter tgh masukkan darah kat Abg Jal.
Rase terseksa sgt!

Tak lame pastu, ktorg dibenarkan tgk dr dkt.
Tp blh masuk 2 org je.
Hancurnye hati aku ni ble tgk jasad yg ade atas katil tu, tak mcm Abg Jal yg aku kenal!
Kepala membengkak, berbalut, bibir membengkak, badan membengkak!
Sedih sgt2!
Trase sgt yg Abg Jal tgh betarung dgn nyawa :(

Kt luar, aku sempat terdengar Abg Lim cl kwn de...

Abg Lim : Tatau blk bile. Adik aku da 50-50 ni.

Ape prasaan korg bile dgr mcm tu?

*Dalam mase sama kt Terengganu*

Kak Ainul balik kg Terengganu.
Yela..kan org nak sambut raye.
Kebetulan Abg Kak Ainul dokter.
De cite kt Abg de sl Abg Jal eksiden.
Tros abg de cek dgn Hospital Ipoh.
Hospital Ipoh kate, "Ye. Memang ade pesakit name Shahrul Rizal. Sedang tenat.

*************

16/3/2000

Selamat Hari Raya Aidil Adha semua!

Pertama kali dalam sejarah kami sekeluarga, pagi2 raya, kami beraya kt Wad ICU, Hospital Besar Ipoh.
Mase ni, sume adik beradik aku da balik.
Sampai je kt hospital, aku tgk byk sgt helmet kt luar wad.
Rupenye budak2 Batu 5 (kwn2 abg2 aku) da bekampung kt hospital sbb nk tgk keadaan Abg Jal.

Hari Raya kami tahun ni, mmg sgt2 berbeza..
Aku tak ingat ble kami balik rumah.
Sebab tade ape yg blh buat.
Abg Jal masih blom sedar.
Yg tinggal kt hospital, Abg Lim dgn Abg Chik je.

Tengah malam tu, dlm pukul 12lbh, hospital call rumah.
Mintak mak abah n kuarge dtg.
Aku nk ikt.
Tp mak tak bg.
Tros aku tak blh tdo blk.
Menunggu berita dr mak abah n abg2 aku.


17/3/2000

Nak dekat pukul 2pg, Abg Own call.

Abg Own : Su, Abg Jal da tade. Kemas2 rumah.

Aku cm tediam.
Prasaan bercampur baur.
Terkejut!

Mak aku ckp, Kak Ainul pn ade jgk.
Sempat de menghadap mase arwah menghembuskan nafas terakhir.
Rupenye, lps je dpt tau abg aku tgh trok, tros abg de bwk de dtg Ipoh dr Terengganu.

Dalam pukul 10, rumah aku da sesak dgn sdare mara/kwn2 arwah/org kampung.
Jenazah sampai pn lbh kurang waktu tu jgk.

Bermula hari tu, aku da kehilangan seorang abg yg sgt byk berjasa dgn aku.
Dgn org lain, aku tatau.

Sedikit tentang aku, kami dan Arwah :

1. Kalo ade keje Pendidikan Seni, aku selalu dpt A sbb Abg Jal tolong buat. Abg Jal mmg kreatif gile! Pandai melukis, pandai menyanyi, pandai buat kraftangan, pandai main gitar!

2. Oleh sebab arwah pandai main gitar, aku selalu jadi penyanyi tak berbayar de. De petik gitar, aku menyayi. Lagu yg de salu main, lagu2 M. Nasir. Arwah penah bercita2 nk jd penyanyi. Tp mgkin bkn rezki arwah.

3. Kalo kene buat folio, mmg aku soh Abg Jal buat. Kompem gempak! Aku ingat lg kali terakhir aku mntk de buat folio aku. De ckp "Kamu ni asek suruh Abg Jal buat je. Kalo Abg Jal tade nt kamu nk mtk tlg sape??" Rupenye tu tande2 awal arwah nk tinggalkan kami sekeluarga. Sejak arwah tade, aku buat sndiri sume. Sejak tu jugak aku berminat utk buat kad kreatif sndiri. Sejak kehilangan Abg Jal.

4. Abg Jal selalu tlg Abah kt kebun. 2-3minggu sebelum meninggal, de sempat pesan kt Abg Chik, "Acheh, kamu kalo tade pape, salu2 la tlg Abah kt kebun tu".

5. Kalo abg2 aku nk kawen, Abg Jal org yg dipertanggungjawabkan utk gubah duit hantaran. Lepas de takde, mak aku pening gk la nk cari org utk gubah hantaran.

6. Sebulan sebelum meninggal, de ade cite kt mak aku :

AJ : Mak, hari tu Ijal mimpi ade org tua, arab, pakai jubah putih, ajak ijal naik kude. Tatau nk bwk pegi mne.
M : Kamu ikt ke?
AJ : Nak ikt. Tapi tak sempat jalan lg. Baru pijak ats pelana, terjage dgr azan subuh
M : De nk bg kamu hidayah le tu. nk soh kamu berubah.

7. Beberapa hari sebelum meninggal, Abg Jal pegi KL. Jumpe gf de. Utk amek saiz cincin utk bertunang dalam bulan Jun or Mei. Balik dr KL, Abg Jal kuat semayang. Sebelum ni pn smyg. bkn tak smyg. cume ade lubang2...Aku cm.."dah berubah ke abg aku ni?"

8. Beberapa minggu sebelum Abg Jal meninggal, Kak Ainul cite, bunge kristal yg Abg Jal penah bagi kt de, patah dua!

9. Kali terakhir aku jmpe arwah, mase nk pegi sekolah pagi tu...Arwah hantar aku kt jalan besar utk tgu bas.

10. Sebulan sebelum arwah meninggal, de ckp kt mak aku de nk benti keje. Sbb tempat keje de tu, susah nk semayang Jumaat.

11. Beberapa hari lepas arwah meninggal, kami kemas barang2 arwah, dan jmpe surat ni dlm buku gitar de.


Lepas arwah pegi, baru ktorg sedar...rupenye byk sgt tanda2/hint yg arwah bg.
Cume ktorg tak sedar.

Kakak aku ckp, mse mak sampai kt hospital petang arwah eksiden tu, Abg aku (tak sure abg yg mne) tolak dgn kaki helmet n baju arwah kt bwh kerusi. tanak mak aku nmpk. tanak mak aku sedih.

Mak aku ckp, bende plg de terkilan skali, sebelum arwah keluar rumah hari tu, arwah tak sempat nk makan nasi.
De tnye "Mak, lauk da masak ke?" Mak aku jwb "Dah. Tp dlm kuali lg. tak cedok lg."
Mase tu arwah da cedok nasi penuh pinggan. Tp sebab lauk ade dlm kuali lg, de tgl pinggan nasi tu tepi rice cooker. Sbb nk amek abg aku yg no. 7 balik keje.
Pinggan nasi tu, masih ade tepi rice cooker, sampai la hari arwah meninggal.

Sejak pemergian arwah dalam 11 tahun ni, da byk kali aku mimpi jmpe Arwah.
Ikt arwah naik moto pn penah. Cume tatau ape tujuan. Tau2 da tejage.
Tp setiap kali mimpi, mesti aku ingat dlm mimpi tu yg Abg Jal da meninggal.

Mimpi plg terkini, aku mimpi Abg Jal balik rumah.
Bwk blk gitar baru.
De tak becakap pun.
Aku tau de da meninggal dlm mimpi tu.
Tp ntah kenape, aku menangis2 soal de..

"Abg Jal pegi mane? Su rindu Abg Jal sgt! Su rindu sgt!"

Abg aku tu senyum je.

Lepas je aku tejage dr mimpi tu, aku rse sedih sgt!
Laju je air mate ni.

Sehingga ke saat ni, aku tak blh nk tipu diri sendiri, yg aku rindu SHAHRUL RIZAL BIN MOHD BUKHARI setiap jam, setiap minit, setiap saat!
Aku berdoa supaya aku dpt jumpe arwah tiap2 hari.....walaupun dlm mimpi, da cukup blh ubat rse rindu ni :(

Al Fatihah.


Sharul Rizal Mohd Bukhari : 3 Jun 1975 - 17 Mac 2000

6 comments:

vsluvyou buvhvs said...

aku turut bersedih dgn apa yg ko tulis.....semoga setiap kngn arwah bersama ko akn kekal...sentiasa doakn kebaikan untuk dia......aminnnnnnnnnnnn

sweet like what said...

al-fatihah...sedih bace cite intan nie..smoga arwah tenang dan aman kat sne..aminnnn..

lasalei said...

sedehla intan..wani xpenah hilang org tersayang...takottt sgt..

al-fatihah tuk arwah..

LeEyA said...

sedihnya intan.. nangis aku..

zoelalisa said...

nisa : tq...semoga arwah tenang di sana.

anez : huhu...

wani : tq. same2 la kite doakan kesejahteraan arwah.

pah : huhu..berat mate mandang, berat lg bahu mikul.

lyaeyzia said...

sedih:( sob sob sob.....huwaaaaaaaaaaa